Fototips-olika ljus,samma motiv,olika bilder

Som rubriken lyder ska jag idag visa er hur man får olika bilder på ett och samma motiv genom att bara flytta lite på sig och ''ändra ljuset''. För vissa av er kanske detta är en självklarhet,för andra inte so lets go!
 
Jämnt ljus
Jag får många frågor på facebook hur jag får redigerar bilderna och får bilden med ett mjukt och jämnt ljus och det är inte som jag redigerar,allt handlar om hur du hanterar ljuset. Många tror man ska ut och fota så fort det är sol,visst om du vill ha motljusbilder är det såklart solen du behöver till hjälp (ska visa vad motljus är snart) men hemligheten till bilder med mjukt och jämnt ljus är skugga. Antingen kan du gå innanför en skuggkant så får du som bilden nedan eller så kan du gå ut och fota när solen gömmer sig bakom molnen,båda ger jättefint ljus!
Fotar du i direkt solljus kommer du får hårda och extremt fula skuggor,dessutom kommer färgerna inte alls bli lika fina.
 
 
Motljus
Motljus är precis vad det heter,när du fotar mot solen, det många gör fel vid detta är att de har hela solen med, vilket resulterar att kameran mäter fel och att ditt motiv förmodligen kommer bli mörkt. Så när du fotar motljus är det bara en pyttelitenbit av solen som behöver komma med. Bara av att vinkla kameran 1-2mm kan göra jättestor skillnad på dina bilder.
 
Bokeh
Har sett att många inte vet vad bokeh är också så tänkte förklara det med. Du får bokeh genom att solen lyser genom träd eller kanske en ljusslinga. Hur du gör för att få bokeh är hur enkelt som helst, det enda du gör är att ställa kameran på manuellfokus sen skruvar du på fokusen tills du får din bokeh. Du kan också få bokeh genom att fota vanligt men då måste du ha något framför som jag har på bilden t.ex.
 
 
Hoppas att ni får nytta av tipsen och att era bilder blir bättre. Är det något mer ni vill veta hur jag gör bara kommentera för det är mycket lättare för mig om jag vet vad ni vill veta. :)
 
 
 
Tips & trix | |
#1 - - Johanna:

Åh, tack för tipset!!

#2 - - frida:

Jättebra tips! :)

Upp