lucka 13

Ingredienser

 80 st

Marshmallows

  • 5 dl strösocker (5 dl motsvarar 450 g)
  • 1 msk flytande glykos
  • 3 dl vatten
  • 1 lime
  • 1 tsk pepparmintarom
  • 2 1/2 msk gelatinpulver (2 1/2 msk motsvarar 25 g)
  • 2 äggvitor

Till formen

  • matolja
  • 4 msk majsstärkelse
  • 4 msk florsocker

Så här gör du

  1. Marshmallows: Blanda socker, glykos och 2 dl av vattnet (för 80 st) i en kastrull, koka upp och låt koka till 127°C.
  2. Skölj limen och riv skalet. Blanda det och mintaromen med resten av vattnet i en bunke. Blanda ner gelatinpulvret och smält det i vattenbad.
  3. Till formen: Smörj en form ca 20x30 cm (för 80 st) med matolja. Blanda majsstärkelse med florsocker och sikta det i ett tunt lager i formen.
  4. När sockerblandningen närmar sig 115 °C kan man börja vispa äggvitorna till hårt skum. Använd gärna en hushållsmaskin.
  5. När sockerlagen är 127°C vispas gelatinblandningen snabbt ner i den och rör runt. Häll sockerlagen i en tunn stråle över de vispade äggvitorna under vispning och fortsätt vispa 5-10 minuter till en blank och fast maräng.
  6. Bred ut massan i den pudrade formen, pudra också över sockerblandningen och låt svalna 10-15 minuter.
  7. Klipp eller skär i stavar med oljad kniv och vänd i sockerblandningen, skaka av överflödigt sockerblandning.
  8. Förvaras i en burk.

 

Adventskalender-2014 | |
Upp